Logo klant

Omgaan met ongewenst gedrag, agressie en geweld

Bij de gemeente Horst aan de Maas worden medewerkers regelmatig geconfronteerd met ongewenst gedrag, agressie en geweld. Daarom bieden zij 2 à 3 keer per jaar een opfriscursus aan.

Organisatie:
Gemeente Horst aan de Maas

Onze opdrachtgever

Gemeente Horst aan de Maas ligt in de Provincie Limburg en telt 42.293 inwoners. Qua inwoneraantal is het de vierde gemeente van Noord-Limburg. Daarentegen is het qua oppervlakte zelfs de grootste gemeente van Limburg. Bij de gemeente Horst aan de Maas zijn 356 personen werkzaam. Bekende trekpleisters in de gemeente zijn Attractiepark Toverland en natuurgebied de Peel.

De opdracht

Gemeente Horst aan de Maas was op zoek naar een leverancier voor een trainingstraject op het gebied van ‘Omgaan met Agressie’. De trainingsgroep bestond uit 70 deelnemers van de afdelingen 1) Werk, Inkomen en Zorg, 2) Klantcontactcentrum en 3) Openbare Werken. Nadja Vullings, HRM Professional bij gemeente Horst aan de Maas, zei het volgende over de aanleiding: “Binnen de gemeente Horst aan de Maas krijgen diverse medewerkers regelmatig te maken met ongewenst gedrag, agressie en geweld.” Om medewerkers daarmee om te kunnen laten gaan wordt er twee tot drie keer per jaar een opfriscursus aangeboden.

“Het doel van de trainingen was om 1) medewerkers te trainen in het omgaan met ongewenst gedrag, agressie en geweld van derden en 2) de mogelijkheid te bieden om vragen te stellen aan professionals over deze onderwerpen.”

Nadja Vullings

-HRM Professional bij gemeente Horst aan de Maas

De oplossing

Via internet is gemeente Horst aan de Maas in contact gekomen met Academy4-Weerbaarheid. “Het maatwerk dat geboden kon worden en de manier waarop getraind werd sloot aan bij de cultuur van onze organisatie”, aldus Nadja Vullings over de keuze voor Academy4-Weerbaarheid. In totaal vonden 8 trainingen van één gehele dag plaats tussen februari en april. Tijdens de trainingen werden er actuele onderwerpen van de verschillende doelgroepen geïmplementeerd in de training. Het was belangrijk om er geen standaard training van te maken en dat alle gemaakte afspraken werden nagekomen zodat de deelnemers er echt wat aan zouden hebben in de praktijk.

“Het was onze eerste samenwerking met Academy4-Weerbaarheid. Ze zijn erg bekend met het thema Omgaan met Agressie en met actuele ontwikkelingen in de publieke sector (waaronder gemeenten). Een voorbeeld daarvan is het omgaan met verward gedrag van burgers met een psychologische aandoening.”

Nadja Vullings
-HRM Professional bij gemeente Horst aan de Maas

Het resultaat

De deelnemers van de trainingen waren erg positief. Kenmerkende woorden uit de evaluaties waren: informatief, prettig, leerzaam en toepasbaar in de praktijk. In de praktijk bleek dat de deelnemers nieuwe inzichten direct in de praktijk gebracht hebben. “Medewerkers zijn zich meer bewust van interne afspraken en acteren zelfverzekerder in een ongewenste situatie”, aldus Nadja Vullings over de zichtbaarheid van de training in de praktijk. Tijdens de training was er ruimte voor persoonlijke vragen, die vervolgens door de kundige trainer werden beantwoord. De groep was enthousiast over de manier waarop de trainer zich presenteerde en zich met de groep verhield.

“We zouden Academy4-Weerbaarheid absoluut aanraden bij andere organisaties. De manier waarop bijvoorbeeld input vanuit ons als opdrachtgever werd verwerkt voor de inhoud van de training was erg prettig. We voelden ons heel serieus genomen.”

Nadja Vullings
-HRM Professional bij gemeente Horst aan de Maas

Uitgelichte klantcases:

Grensoverschrijdend gedrag inzien

Vitaal Zorggroep

Medewerkers van Vitaal Zorggroep hebben gedurende drie maanden deelgenomen aan verschillende trainingen om te leren omgaan met allerlei vormen van agressie in de zorg.

Omgang met agressie

Woningcorporatie 't Gooi en Omstreken

Woningcorporatie Het Gooi en Omstreken organiseert op regelmatige basis agressie en geweld trainingen zodat medewerkers weten hoe ze om moeten gaan met agressie.

Wil jij je organisatie weerbaarder maken?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze ervaren adviseurs, consultants en trainers helpen je graag.

Els Lüth
Accountmanager
Tel: 088-122 55 66
Copyright © 0000 Academy4-Weerbaarheid | Onderdeel van ExplainiT