Logo klant

Bewustzijn met betrekking tot agressie onder medewerkers vergroten

CJG Rijnmond signaleerde de behoefte voor een Weerbaarheid & Agressie trainingstraject. Het doel van het trainingstraject was om het bewustzijn met betrekking tot agressie te vergroten.

Organisatie:
CJG Rijnmond

Onze opdrachtgever

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond biedt jeugdgezondheidszorg en maakt zich sterk om een integraal zorgaanbod in de wijken te kunnen aanbieden. CJG Rijnmond is er voor ieder kind en zet zich in om vroegtijdig signalen te ontdekken om eventuele problemen in een later stadium te voorkomen. In totaal werken er bij CJG Rijnmond ruim 700 medewerkers.

De opdracht

CJG Rijnmond is vijf jaar geleden gestart met een Weerbaarheid & Agressie traject voor assistentes. Het plan was om het traject uit te breiden waarbij er verschillende doelgroepen getraind dienden te worden. “Onze medewerkers herkenden agressie niet direct. Over het algemeen denken onze professionals vooral in het kader van veiligheid van het kind. Dan vergeet men nog wel eens zichzelf”, aldus Liesbeth Wierda over de aanleiding. Managers signaleerden dat er grote behoefte was aan een Weerbaarheid en Agressie traject. Het doel van de training was om het bewustzijn met betrekking tot agressie onder medewerkers te vergroten.

“Na de gesprekken met Academy4-Weerbaarheid en haar trainers raakten we erg gecharmeerd van de manier van aanpakken, specifiek de mate van interactie.”

Liesbeth Wierda
-Opleidingscoördinator bij CJG Rijnmond

De oplossing

Uiteindelijk hebben er ruim 500 medewerkers deelgenomen aan het Weerbaarheid & Agressie traject. “Trainingen voor Weerbaarheid en Agressie zijn niet alleen van belang op je werk. Het kan ook zeker aan je privé bijdragen”, aldus Liesbeth Wierda over het belang van de Weerbaarheid en Agressie trainingen voor medewerkers van CJG Rijnmond. Tijdens de training werden allerlei verschillende functies bij elkaar in een groep gezet. Er werd heel locatie gericht getraind. Het trainingstraject werd uitgesmeerd over het volledige jaar.

“Medewerkers doen de training met elkaar. Ze leren elkaar dan ook op een andere manier kennen. Bijvoorbeeld hoe een collega reageert op bepaalde situaties. Door van elkaar te leren, kunnen medewerkers beter op situaties anticiperen.”

Liesbeth Wierda
-Opleidingscoördinator bij CJG Rijnmond

Het resultaat

Uit de evaluaties bleek dat medewerkers de interactie tijdens de training heel erg waardeerden. “Medewerkers hebben tijdens de training geleerd om grenzen te stellen. Daar zijn ze zich nu ook echt bewust van”, aldus Liesbeth Wierda over het succes van de training. Dat de training toepasbaar is in de praktijk werd snel duidelijk. “Eén van onze medewerkers kwam vlak na een training in aanraking met een boze vader. Hij kon op een goede manier tot bedaring gebracht worden. Dat soort dingen hoor je nu steeds vaker”, aldus Liesbeth Wierda. Over de trainers van Academy4-Weerbaarheid was CJG laaiend enthousiast:  “De trainers waren een belangrijk onderdeel van het succes van de training. De manier waarop zij een training verzorgen met acteurs past heel goed bij onze organisatie. Ondanks dat mensen in het begin echt sceptisch waren”, aldus Liesbeth Wierda.

“Mensen kwamen heel enthousiast uit de training terug. We zouden Academy4-Weerbaarheid dan ook zeker aanbevelen bij andere organisaties. Het contact was erg prettig en er werd actief met ons mee gedacht. De trainers hebben een hele leuke en prettige aanpak. Dat is van groot belang voor de training.”

Liesbeth Wierda
-Opleidingscoördinator bij CJG Rijnmond

Uitgelichte klantcases:

Grensoverschrijdend gedrag inzien

Vitaal Zorggroep

Medewerkers van Vitaal Zorggroep hebben gedurende drie maanden deelgenomen aan verschillende trainingen om te leren omgaan met allerlei vormen van agressie in de zorg.

Omgaan met ongewenst gedrag

Gemeente Horst aan de Maas

Bij de gemeente Horst aan de Maas worden medewerkers regelmatig geconfronteerd met ongewenst gedrag, agressie en geweld. Daarom bieden zij 2 à 3 keer per jaar een opfriscursus aan.

Wil jij je organisatie weerbaarder maken?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze ervaren adviseurs, consultants en trainers helpen je graag.

Els Lüth
Accountmanager
Tel: 088-122 55 66
Copyright © 0000 Academy4-Weerbaarheid | Onderdeel van ExplainiT