Blog

Vervelend gedrag op het werk: twee oefeningen om assertiviteit en weerbaarheid te verhogen

Het bedenken van oplossingen voor problemen zoals een burn-out of vervelend gedrag op het werk kan niet zonder het eerst te erkennen. Het opmerken en categoriseren van gedachten is cruciaal voor tegengaan van te hoge werkdruk. Onderzoek suggereert dat als we de invloed van hoge werkdruk niet erkennen, dit kan leiden tot meer stress op het werk, minder productiviteit, lagere mentale weerbaarheid, angst, en burn-out. Wij geven je twee oefeningen om overspannenheid te herkennen en assertief handelen te bevorderen.

Door:
Robin Leijdekkers
Datum:
10/8/2020
Leestijd:
5
min
Vervelend gedrag op het werk: twee oefeningen om assertiviteit en weerbaarheid te verhogen

Op weg naar weerbaarheid is het goed om u beledigd te voelen…

Teamwork en communicatie zijn integrale en onmisbare onderdelen van uw werk. Maar de waarheid is dat velen van ons zich ongemakkelijk voelen bij het face-to-face uitspreken tegen vervelend gedrag op het werk. We zeggen liever niets en accepteren de emotionele gevolgen, en daarmee eventuele indirecte fysieke ongemakken. Maar dit kost heel veel energie. Denk maar eens aan hoe moeilijk het is om een ​​‘act’ op te voeren bij een collega. Als je de gewoonte hebt om ‘in the heat of the moment’ nooit je emoties met je collega(‘s) te bespreken, word je constant gedwongen om te blijven acteren.

Zacht uitgedrukt: het negeren van onze emoties maakt ons ziek. Het is goed om je beledigd te voelen wanneer een collega een grens overschrijdt. Het is de eerste stap naar het ontwikkelen van gezonde grenzen. Het is ook goed om je gebruikt en ondergewaardeerd te voelen. Dat kan namelijk resulteren in het vinden van betere oplossingen. Het is belangrijk dat wanneer er problemen opduiken, je de oorzaak van het probleem kunt vinden en deze kunt aanpakken op een manier waarop het goed voelt en je collega’s begrip voor je gevoel krijgen.

Tips om opgekropte emoties en werkdruk te herkennen

Een van de eenvoudigste manieren om dingen op te merken is hoe je jezelf op zondagavond voelt. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Heb je geen zin om de volgende dag naar uw werk te gaan?
  • Heb je een hekel aan de gedachte om de computer aan te zetten en aan de slag te gaan?
  • Valt het op dat je op het werk minder tijd en energie in de dingen steekt dan je vroeger deed?

Als je op één van deze vragen ‘ja’ hebt geantwoord is de kans groot dat deze gevoelens het gevolg zijn van pogingen om boze, pijnlijke of andere negatieve gevoelens te onderdrukken. Maar emoties zijn niet altijd even duidelijk. Waarschijnlijk houd je van je werk. En heb je wel weer zin in de maandagochtend. Maar wat als je midden in de week in een dip zit? Als dit gebeurt is het een goed idee om even te stoppen met wat je doet en doe een snelle bodyscan.

Doe een snelle body-scan
Begin door je aandacht op je hoofd te richten en vervolgens de focus langzaam naar beneden te verleggen. Zorg ervoor dat je stopt bij elk belangrijke punt – het hoofd, het gezicht, de nek, schouders, vingers, etc. Is je kaak pijnlijk? Je nek stijf of je schouders strak of gebogen? Zit er pijn in je rug of heupen? Waar voel je ongemak of spanning in je lichaam? Stop indien je een punt ontdekt. Onderzoek de spanning vervolgens. Dat betekent de locatie, de textuur (strak, warm, koud) en kijk of je je ademhaling naar die locatie kunt richten om een ​​deel van de stress weg te nemen.

Mindfulness helpt om vervelende emoties te benoemen en in bedwang te houden. En je kunt het op elk moment van de dag toepassen. Start met emoties en fysieke pijntjes te herkennen, en ze terug te leiden naar momenten op de dag. Ontwikkel vervolgens een gewoonte om meer aandacht te besteden aan hoe je jezelf voelt.

Assertiviteit in drie stappen

Gebruik deze drie-staps-oefening om vervelende situaties te herkennen, op te merken en te benoemen. Dit kan dagelijks worden gedaan als onderdeel van je routine of op momenten dat je jezelf bijvoorbeeld terneergeslagen of gepasseerd voelt.

  1. Spreek jezelf emotioneel uit: met andere woorden, vertel je emoties. Hoe voelt je je op dit moment? Als je bij de waterkoeler staat of in een vergadering zit, noteer dan je emoties als vervelend gedrag op het werk opmerkt (boos, verdrietig, teleurgesteld, angstig etc.).
  2. Herken de mentale onrust: wat is de context van je emotie? Heeft iemand iets gezegd wat je van streek maakt? Welke gevoelens of persoonlijke verhalen werden geactiveerd? Schrijf op wat er is gezegd, hoe je de interactie hebt geïnterpreteerd, welke emoties naar boven kwamen en specifiek hoe je die emoties ervaart in je lichaam. Als we eenmaal gewend raken aan hoe onze gevoelens zich in ons lichaam manifesteren – en de situaties die hen ertoe aanzetten – kunnen we een gewoonte ontwikkelen om ze op te merken en te herkennen om vervolgens voet aan de grond te krijgen om te beslissen hoe we daarop kunnen reageren.
  3. Coach jezelf: denk na over wat je tegen iemand anders zou kunnen zeggen – een vriend of collega die om dezelfde reden overstuur is. Hoe zou je hun situatie benaderen? Welk advies zou je hen geven? Welke houding zou je tegenover hen hebben? Je kunt dit visualiseren of uitschrijven. De volgende stap is om het op jezelf toe te passen.

Recente posts:

Wil je meer informatie over onze maatwerk trainingen?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze ervaren adviseurs, consultants en trainers helpen je graag.

Els Lüth
Accountmanager
Tel: 088-122 55 66
Copyright © 0000 Academy4-Weerbaarheid | Onderdeel van ExplainiT