Blog

Het verschil tussen stress en een burn-out

In de afgelopen jaren is de mentale gezondheid van werknemers de grootste zorg van de meeste werkgevers. Dit komt omdat mentale inzinkingen tegenwoordig veelvoorkomend zijn vanwege spanning en werkdruk wat kan resulteren in een hoog personeelsverloop. Op een bepaald punt in onze carrière komen we allemaal stress of het gevoel van een burn-out tegen. Stress verwijst naar een mentale toestand waarin een persoon spanningen tegenkomt die te maken hebben met ongunstige omstandigheden. Een burn-out is een toestand van overspannenheid die het gevolg is van langdurige blootstelling aan stress. Het leidt tot uitputting van mentale of emotionele kracht. Dit artikel is geschreven om je de verschillen tussen stress en een burn-out te leren.

Door:
Mart Velthuis
Datum:
3/19/2021
Leestijd:
10
min
Het verschil tussen stress en een burn-out
Stress Burn-out
Betekenis Stress zorgt voor een aangepaste reactie door ongunstige omstandigheden. Burn-out refereert naar een staat van mentale of emotionele vermoeidheid door langdurige stress.
Gevoel Angst, stemmingswisselingen, schuldgevoel Verhoogde bloeddruk, mentale depressie, ongeduldig, prikkelbaar
Verschijnselen Vermoeidheid Chronische uitputting
Verlies van Motivatie Fysieke energie
Werk Ontevredenheid Verveeld en cynisch
Verbondenheid met werk Neemt af Volledig weg
Resulteert in Gebrek aan concentratie, neiging dingen te vergeten Vergeetachtigheid is frequent
Ondergaat Fysiologische veranderingen Psychosomatische klachten

Definitie van stress

De term ‘stress‘ wordt gedefinieerd als een reactie van een persoon op een storende factor in de omgeving wat leidt tot fysieke-, psychologische- of gedragsafwijkingen voor deelnemers in de organisatie. Het is een belangrijk onderdeel van het bedrijfsleven, dat verband houdt met de interactie tussen individu en omgeving. De factoren uit de omgeving die stress veroorzaken worden ‘stressoren’ genoemd. De intensiteit van stress is niet hetzelfde voor alle individuen. Dat wil zeggen dat sommige personen erg gestrest raken omdat ze te heftig reageren op stressoren, terwijl anderen het vermogen hebben om met stressoren om te gaan.

Over het algemeen lijkt stress negatief, maar het heeft ook een positieve dimensie. Wanneer stress positief is wordt het vaak als een motivator beschouwd. Positieve stress biedt een persoon de kans iets te winnen. De stress wordt als negatief beschouwd wanneer het verband houdt met een hartkwaal, echtelijke afbraak, drugsmisbruik, alcoholisme, etc.

Sommige bedrijven zijn meer blootgesteld aan stress dan andere. De scheepvaart, bouw, jeugdzorg, thuiszorg en IT zijn een aantal sectoren die op de lijst van stressgevoelige bedrijven staan.

Definitie van een burn-out

Een burn-out verwijst naar een mentale, emotionele of fysieke toestand van chronische uitputting die optreedt als gevolg van langdurige stress. Het is een gemoedstoestand veroorzaakt door overmatige blootstelling aan intense emotionele stress gevolgd door emotionele uitputting en negatieve houdingen. Een persoon met een burn-out heeft een verhoogde bloeddruk, een mentale depressie en is cynisch over alles. Het is wanneer je je overweldigd voelt en niet in staat bent om constant aan de vraag te voldoen.

Er zijn drie stadia van een burn-out: emotionele uitputting, depersonalisatie, en gevoel van ineffectiviteit en gebrek aan persoonlijke prestaties. De toenemende impact van deze drie stadia is te zien aan de negatieve houdingen en gedragsconsequenties.

Belangrijkste verschillen tussen stress en een burn-out

1. Het antwoord van een individu op een externe situatie veroorzaakt door ongunstige omstandigheden wordt stress genoemd. De toestand van mentale of emotionele vermoeidheid die optreedt bij voortdurende blootstelling aan stress wordt een burn-out genoemd.
2. Bij stress voelt de persoon zich angstig, humeurig, schuldig, etc. Anderzijds voelt de persoon zich bij een burn-out mentaal uitgeput, ongeduldig, prikkelbaar etc.
3. Bij stress ondergaat het individu tijdelijke vermoeidheid, terwijl bij een burn-out de persoon chronisch wordt uitgeput.
4. Het individu verliest hoop en motivatie bij stress. In tegenstelling tot een burn-out, waarbij de persoon zijn fysieke energie verliest.
5. Stress leidt tot ontevredenheid met werk, maar een burn-out kan leiden tot verveling en cynisme ten opzichte van werk.
6. De toewijding aan een baan neemt af bij stress. In tegenstelling tot een burn-out, waarbij de persoon zich niet meer betrokken voelt bij de organisatie.
7. Bij stress kan de persoon het moeilijk vinden om zich te concentreren en vergeet hij/zij snel iets. Omgekeerd is lusteloosheid en vergeetachtigheid het teken van een burn-out.
8. De persoon ondergaat fysiologische veranderingen bij stress, zoals verhoogde bloeddruk of hartslag. Er zijn psychosomatische klachten bij burn-out.

Recente posts:

Wil je meer informatie over onze maatwerk trainingen?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze ervaren adviseurs, consultants en trainers helpen je graag.

Els Lüth
Accountmanager
Tel: 088-122 55 66
Copyright © 0000 Academy4-Weerbaarheid | Onderdeel van ExplainiT